Světlo pod zemí

7.12.2016
Huseníček rolní (Arabidopsis thaliana), foto Brona, CC-BY-SA-3.0, http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], from Wikimedia Commons.

Světlo je pro růst rostlin klíčové. Množství světla přizpůsobují rychlost svého růstu i kořeny, jež o něm dostávají informace dvojím způsobem. Jednak chemickými signály z nadzemní části rostliny, jednak díky vlastním podzemním fotoreceptorům. Ty reagují na světlo, které přichází seshora stonkem rostliny jako světlovodem. Zachycuje je fytochrom phyB, který způsobuje tvorbu proteinu HY5, jež indukuje další růst. Fytochromy jsou rostlinné fotoreceptory, které zachycují červené světlo o vlnových délkách 660 a 730 nm pomocí tetrapyrrolu. Prokázaly to experimenty jihokorejsko-německého týmu pod vedením Chung-Mo Parka ze Soulské národní univerzity s oblíbenou pokusnou rostlinou, huseníčkem rolním (Arabidopsis thaliana), který vidíme na obrázku (foto Brona, CC-BY-SA-3.0, http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], from Wikimedia Commons).

Fotoreceptory má kupodivu i pod zemí žijící hlístice háďátko obecné (Caenorhabditis elegans), byť pro účely varovné. Souží k tomu, aby se včas ukrylo před škodlivým ultrafialovým zářením. Jak dokázal X.Z.Shawn Xu z University of Michigan se svými kolegy, jako fotoreceptor háďátku slouží zcela proti očekávání bílkovina LITE-1 odvozená od receptoru chuťového.

 
Odeslat komentář k článku "Světlo pod zemí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Světlo pod zemí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace